Hoe service je de mobiele mens?

9 oktober 2013

Tijdens de Total Engage kennisdag was het thema: "Hoe service je de mobiele mens?"

Mobi-Q diende de mobiele mens met een enquête per smartphone. Meest opvallende uitkomsten zijn dat de bezoekers zich voornamelijk bedienen van de iPhone (73%) en vooral dat ze marktonderzoek per mobiele telefoon de volgende stap in marktonderzoek vinden (86%)!

 

Bekijk hier de resultaten


Hoe evalueer je een evenement?

26 september 2013

Hoe evalueer je evenementen? Volgens mij begint het altijd met het stellen van de allerbelangrijkst vraag: wat moest het evenement bereiken? Wat werd er aan de bezoekers geboden? Wat was het doel van de bijeenkomst?  Een zinvolle inzet van een evaluatie is als een instrument van verbetering.  Waar ging het mis, wat hinderde de bezoeker?

 

Als je vraagt naar de verschillende aspecten van je evenement is het zinvol om ook naar het belang van deze aspecten te vragen. Doe dat om te voorkomen dat je veel inspanning doet op een laag gewaardeerd en onbelangijk aspect.

Kan een evaluatie een meetinstrument zijn om te zien of verbeteringen zijn aangeslagen? Vraag je dan af of het zinvol is aan te sluiten op eerdere evaluaties. Daarnaast kan het werk schelen door de formulering van kpi’s er nog even bij te pakken.Een laatste niet onbelangrijk doel is dat een evaluatie kan dienen is om klanten aan het woord te laten. Vaak hebben zij een unieke kijk op het evenement en zijn ze zeker bereid je die te vertellen. In het bijzonder door middel van de open antwoorden kunnen deelnemers in unieke bewoordingen je evenement aanprijzen. Als het goed is natuurlijk ...


Data uit de praktijk: wat Windows mist

22 februari 2013

Welke besturingssystemen gebruiken aankomende studenten?

In maart 2010 verstuurde een grote Nederlandse universiteit een emailuitnodiging aan belangstellende scholieren. Doel was hen te bewegen een open dag bij te wonen. Een kloeke 80% van de ontvangers gebruikte een van de Windows besturingssystemen, van XP tot Vista en 7.  

Bijna drie jaar later wordt een vergelijkbare uitnodiging verstuurd aan dezelfde doelgroep. Nu gebruikt nog maar 39% Windows als besturingssysteem. Wie profiteerde van deze schokkende halvering in marktaandeel in drie jaar tijd?

 

Niet geheel onverwacht is de grote winnaar Apple dat met 33% groei ruim de helft van de markt in beslag neemt (51%). Hierbij moeten we aantekenen dat deze groei voor 29% op het conto van de iPhone en iPad komt. Een andere winnaar is Android, dat van zich doet spreken met een prachtige groei van 0 naar 10%. En ook dat is gerealiseerd met alleen maar mobile devices.

De conclusie is dat Windows vooral door het niet hebben van een breed geaccepteerd mobiel besturingssysteem marktaandeel verliest. De vraag is of Windows 8 dat weet om te buigen.

Ps.
De volgende blog gaat over de optimale inzet van een evaluatieinstrument (natuurlijk mobiel) tijdens een evenement.