Data uit de praktijk: wat Windows mist

22 februari 2013

Welke besturingssystemen gebruiken aankomende studenten?

In maart 2010 verstuurde een grote Nederlandse universiteit een emailuitnodiging aan belangstellende scholieren. Doel was hen te bewegen een open dag bij te wonen. Een kloeke 80% van de ontvangers gebruikte een van de Windows besturingssystemen, van XP tot Vista en 7.  

Bijna drie jaar later wordt een vergelijkbare uitnodiging verstuurd aan dezelfde doelgroep. Nu gebruikt nog maar 39% Windows als besturingssysteem. Wie profiteerde van deze schokkende halvering in marktaandeel in drie jaar tijd?

 

Niet geheel onverwacht is de grote winnaar Apple dat met 33% groei ruim de helft van de markt in beslag neemt (51%). Hierbij moeten we aantekenen dat deze groei voor 29% op het conto van de iPhone en iPad komt. Een andere winnaar is Android, dat van zich doet spreken met een prachtige groei van 0 naar 10%. En ook dat is gerealiseerd met alleen maar mobile devices.

De conclusie is dat Windows vooral door het niet hebben van een breed geaccepteerd mobiel besturingssysteem marktaandeel verliest. De vraag is of Windows 8 dat weet om te buigen.

Ps.
De volgende blog gaat over de optimale inzet van een evaluatieinstrument (natuurlijk mobiel) tijdens een evenement.